Afvallen

In deze post lees je de basis van afvallen.

personalia

Door leefstijlcoachmarianne

Mindset

Allereerst is het belangrijk om te bedenken waarom je wil afvallen. Schrijf voor jezelf de belangrijkste redenen op en bewaar dit het liefst op een plek die je vaak ziet. Daarnaast is het goed om te kijken welke obstakels/barières er zijn. Stel je ziet als grootste barrière tijd, hoe ga je dit oplossen? Haal leg je bijvoorbeeld standaard een aviko maaltijdpannetje kip in de vriezer (goeie keus) zodat je dit kunt maken wanneer je weinig tijd hebt? Of laat je het aan het lot over zodat de kans groot is dat je langs de afhaal moet?

”Je eigen valkuil omtrent voeding weten en hierop anticiperen is de basis voor succesvol afvallen”

De basis

Je lichaam zal vet verliezen wanneer je in een negatieve energiebalans zit. Maar hoe weet je dat? De meest nauwkeurige methode is om je voeding bij te houden (bijvoorbeeld in een app zoals myfitnesspal), je lichaamsbeweging (sport & stappen) en je gewicht gedurende een week.

 Blijft je gewicht stabiel? Dan zal je of meer moeten bewegen of minder kcal moeten eten.

Kom je aan in gewicht? Dan zal je of meer moeten bewegen of minder kcal moeten eten.

Val je af? Dan zit je in een negatieve energiebalans, als dit haalbaar is voor jou is er geen probleem.

Hierbij zou ik niet aanraden om minder kcal binnen te krijgen dan onder je geschatte rustmetabolisme. Dit bereken je met de herziene harris and benedict-formulie hier.

Oke en nu?

Je weet nu hoe je een negatieve energiebalans creëert. Alleen de implementatie van dit tekort kan een groot verschil maken in de kans van slagen. Wanneer je probeert af te vallen door 5 croissantjes te eten op een dag dan is je kans van slagen (naar mijn mening) laag op lange termijn.

De voorkeur moet liggen bij voedingsmiddelen die goed vullen. Daarbij is de richtlijn van 200 gram groente en 200 gram groente naar mijn mening altijd belangrijk om op te volgen. Eet voldoende vezels en eiwitten, deze voedingsstoffen worden over het algemeen als verzadigd ervaren. Probeer hierbij 30-40 gram vezels binnen te krijgen als volwassenen. Voor eiwitten zou ik kiezen voor minimaal 0,8g/kg lichaamsgewicht. 

Wanneer je ook fanatiek gaat (kracht)sporten ligt je behoefte hoger (1,6-2,2 g/kg lichaamsgewicht). Dit zijn richtlijnen die je kunt toepassen, echter dit is niet bij iedereen zo. 

Wanneer je bijvoorbeeld fors overgewicht hebt zullen de richtlijnen niet altijd passend zijn. Wil je liever een persoonlijk advies door een diëtist? Neem dan ook kijkje bij mijn diensten hier